facebook image

אפליה בעבודה

הזכות לשוויון היא זכות מרכזית במשפט בכלל ובמשפט הישראלי בפרט. אם בעשורים הראשונים לקום המדינה הזכות לשוויון לא זכתה להתייחסות מיוחדת, הרי שמאז שנחקק חוק יסוד האדם: כבוד האדם וחירותו, מעמדה של הזכות לשוויון זכה למשנה חשיבות. הזכות לשוויון נוגעת בהיבטים הבסיסיים ביותר של האדם באשר הוא אדם: כל אדם נברא בצלם ולכל אדם קיימת הזכות לבטא את יכולותיו וכישוריו, ללא הסחות דעת של פרטים אחרים ולא רלוונטיים.

כדי להגשים את ערך השוויון, נחקק חוק שוויון ההזדמנויות בעבודה- לצד חוקים נוספים שנועדו להבטיח שוויון, כמו חוק שכר שווה לעובדת ולעובד, החוק לשוויון הזכויות לאנשים עם מוגבלויות ועוד. 

מהי אפליה בעבודה?

לפי חוק שוויון הזדמנויות בעבודה, אסורה אפליה שמתקיימת על רקע דת, גזע, מין, נטיות מיניות, נשים בהיריון או שעוברות טיפולי פוריות, לאום, מוצא או מקום מגורים, שירות מילואים ועוד. במקרים שבהם מעסיק, על בסיס אחד המאפיינים הללו, מקשה או מאיין שלב משלבי העסקתו של עובד, הוא מפר הלכה למעשה את תנאי החוק וצפוי לסנקציות שהחוק מטיל ויפורטו בהמשך. 

באלו שלבים אסורה אפליה בעבודה?

אפליה בעבודה אסורה לאורך כל שלבי העבודה:
בפרסום עבודה- כאשר מעסיק מפרסם מודעה על גיוס עובדים, מחובתו לנקוט הן בלשון זכר והן בלשון נקבה וכן להגדיר את קהל היעד של העובדים הנדרשים ללא מאפיינים מפלים. למעסיק אסור, למשל, לחפש רק עובדים שאינם גרים בעיר מסוימת.

בקבלה לעבודה- כאשר מגיעים עובדים לריאיון עבודה או לשלבי קבלה אחרים, למעסיק אסור להתנות את קבלתם במאפיינים מפלים.

במהלך העבודה- אסור למעסיק לחסום בפני עובד את קידומו במקום העבודה, כמו גם את השתתפותו בהכשרות או השתלמויות מפאת מאפיינים מפלים.

ביציאה מהעבודה- עובד שעבד למעלה משנה במקום העבודה זכאי לקבל פיצויי פיטורים. למעסיק אסור להפלות בין העובדים, בשל מאפיינים אסורים, לעניין קבלת הפיצויים או סכומם.

במקרה שמוגשת כנגד מעסיק תביעה על אפלייה בעבודה בגין הפרת הזכות לשוויון על פי חוק שוויון הזדמנויות בעבודה, על המעסיק נטל ההוכחה להראות שלא הפר את הוראות החוק.

מה ניתן לעשות אם חווים אפלייה בעבודה?

נציבות שוויון הזדמנויות בעבודה היא נציבות שהוקמה מכח חוק שוויון הזדמנויות בעבודה. מטרתה של הנציבות היא הבטחת זכותו של האדם לשוויון וכבוד כפי שדורש החוק, והיא עושה זאת באמצעות כלי עידוד והסברה, שיתופי פעולה, מחקר, השתתפות בהליכים שיפוטיים, טיפולים בתלונות ועוד. על פי החוק, כל אדם יכול להגיש תלונה לנציב האזורי.

לאדם שחווה הפליה בעבודה מומלץ לפנות לעורך דין שבקי בתחום דיני העבודה וכך להבטיח תביעה או פניה למקומות הרלוונטיים שיבטיחו את מיצוי הזכויות של האדם כעובד שווה ובעל יכולות שוות.

מהו הסעד שיכול להינתן בשל הפרת איסור אפליה בעבודה?

החוק קובע שני סעדים מרכזיים במקרים של הפליה אסורה: פיצויים, אף בשל נזק לא ממוני; כאשר במקרים של הטרדה מינית במקום העבודה יינתנו פיצויים עד לגובה של 120,000 ₪ ללא הוכחת נזק; וכן צווי מניעה או צווי עשה, במקרים הרלוונטיים.

כמו כן, במקרים בהם המעסיק או מי מטעמו הפר את החוק בהקשרים של פגיעה מינית, עשוי להיגזר עליו עונש מאסר.

משרד עורכי הדין של עו"ד שמריהו הוא משרד לדיני עבודה, המתמחה ביחסי עובד-מעביר, בזכויות מעסיקים ועובדים, פיצויי פיטורין, זכות לשימוע לפני פיטורים ועוד. עו"ד שמריהו מציעה גם שירותי ייעוץ וייצוג, יישוב סכסוכים, גישור ואף שירותי נוטריון, מתוך מומחיות ומקצועיות ועל רקע של ניסיון רב שנים הן במגזר הציבורי והן במגזר הפרטי. 

5 / 5. 1

שיתוף:
דילוג לתוכן