facebook image

מה חשוב לדעת על זכויות העובד והפסקת אוכל?

עובדים רבים מודעים היטב לחובותיהם כלפי המעסיק ומקום העבודה, אך לא תמיד טורחים להבהיר מהן הזכויות שמגיעות להם עם תחילת העסקתם.

במאמר תמצאו את האמור בחוק שעות העבודה והמנוחה באשר לזכויות העובד הפסקת אוכל, רענון, זמני תפילה ועוד.

יושבים לאכול ביחד לאחר בירור זכויות עובד בזמן הפסקת אוכל

זכויות העובד הפסקת אוכל

בין אם העובד מנצל את ההפסקה שמגיעה לו על פי חוק לצורך ארוחה או מנוחה, אם הוא מועסק ביום עבודה למעלה מ – 6 שעות, מגיעה לו הפסקה של 1/2 שעה לכל הפחות והפסקה נוספת של 15 דקות נוספות לצורך רענון. בימי עבודה קצרים, לפני חג או יום המנוחה השבועי של העובד, הוא זכאי למנוחה של 1/2 שעה לכל הפחות.

במהלך ההפסקה רשאי העובד לצאת ממקום העבודה, אלא אם כן נוכחותו נדרשת מתוקף תפקידו. במקרים אלו ההפסקה נחשבת לעובד כחלק משעות העבודה שלו.

בהיעדר הסכם שקובע אחרת, הארוחה של העובד היא על חשבונו. במקומות עבודה רבים נהוג לדאוג לעובד לארוחה, ולגלם את עלותה ממשכורתו.

מחובתו של המעסיק לתת הפסקת אוכל לעובד, והעובד אינו רשאי לוותר עליה. במידה ובחר העובד מרצונו לוותר על ההפסקה ולהמשיך לעבוד, לא יקבל תשלום שעות נוספות בשל כך. כמו כן, בעבור כל הפסקה אחרת במהלך העבודה, המעסיק לא מחויב לשלם לעובד, פרט להפסקת תפילה.

הפסקות לתפילות ניתנות לעובדים בהתאם לדתם, ונערכות בזמנים שנקבעים על ידי המעסיק ובהתאם לתנאי העבודה, נסיבות המקרה, מנהגי הדת וכו'. העובד לא רשאי לנצל הפסקות אלו לשום מטרה אחרת. בעבור זמני התפילה לא יימנע מהעובד תשלום.

עובד רשאי לצאת לשירותים בכל עת, והפסקה זו אינה נחשבת כחלק משעות המנוחה שמגיעות לו.

החוק מגדיר מקרים יוצאי דופן, שבהם המעסיק רשאי לפעול אחרת.

  • עובד שמועסק במהלך יום עבודה 8 שעות (או 9 שעות, אם הוא מועסק במשרה מלאה 5 ימים בשבוע) הוא אינו מחויב לתת לעובד את שעת המנוחה, בתנאי שעבודתו של העובד לא מוגדרת כ"עבודת כפיים" (במרבי המקרים הכוונה לעובדי משרד).
  • באותן נסיבות, ביום שלפני המנוחה השבועית או ימי חג, רשאי המעסיק למנוע את הפסקת העובד במשך 7 שעות.

האם רשאי העובד לקצר את יום העבודה על חשבון ההפסקה היומית שלו?

מאחר וההפסקה היומית נועדה לספק לעובד זמן למנוחה ולרענון האנרגיה, העובד מחויב לנצלה במועד שנקבע במקום העבודה. כמו כן מקומות עבודה רבים מספקים שירותים עד תום יום העבודה שנקבע מראש או שנדרשות משימות נוספות, שיש לבצע לפני תום יום העבודה. מסיבות אלו לא ניתן לוותר על ההפסקה היומית ולסיים את יום העבודה מוקדם ממה שנקבע על ידי המעסיק.

זו גם הסיבה, שבגללה הפסקת המנוחה היומית חייבת להארך 1/2 שעה לכל הפחות, מכיוון ש – 6 הפסקות בנות 5 דקות אינן מספיקות לחידוש האנרגיה, ולא מאפשרות לעובד לאכול בנחת.

הפסקות עישון במקום העבודה

עובד רשאי לצאת החוצה ממקום העבודה לצורך הפסקת עישון. במקרים שבהם המעסיק אוסר על יציאה ממקום העבודה לצורך זה, נדרש להקצות אזור עישון ייעודי מאוורר ומופרד.

מחובת המעסיק לוודא, שעובדים שאינם מעשנים לא ייחשפו לעישון פסיבי, ולכן עליו להקצות הפסקות עישון מיוחדות, קצרות ככל שניתן, כך שלא יגזלו משעות העבודה של העובד ולא יפגעו בתפוקתו. אם סבור המעסיק, שהפסקות העישון של העובד חורגות מן הסביר, הוא רשאי לנכות את זמן העישון משכרו של העובד, ואף לנקוט בהליכי שימוע וכיו"ב.

ייצוג למעסיקים ולעובדים שנפגעו זכויותיהם

עובד או מעסיק, שסבור כי זכויותיו נפגעו רשאי להתייעץ עם עו"ד דיני עבודה, שיבדוק את נסיבות המקרה ויסייע לו בייצוג משפטי הולם, מכובד ומקצועי. עו"ד אורנה שמריהו מתמחה במגוון תחומים, ביניהם יחסי עובד ומעביד, זכויות העובד, ייצוג חברות, הלנת שכר, הסכמי עבודה ועוד. לפגישת ייעוץ חייגו 072-3901305

5 / 5. 15

שיתוף:
דילוג לתוכן