כשהקיץ מגיע, ואיתו החופש הגדול, הורים רבים ניצבים בפני בעיה. בהיעדר המסגרת הקבועה בה נמצאים הילדים במהלך שעות העבודה של הוריהם, הורים רבים נאלצים למצוא פתרונות יצירתיים. סבא וסבתא, קייטנות או בייביסיטר הם פתרונות נהדרים, אך גם לשימוש בהם מגיע גבול מסוים.
כיצד מקום העבודה של ההורה עשוי לעזור במציאת פיתרון? מה אומר החוק? האם זכויות העובד מאפשרות לו להשתמש בימי מחלה שצבר במהלך השנה ולייצר לעצמו חופשת מחלה יזומה בתקופת הקיץ?
שימוש בימי מחלה או בימי חופשה?
ההיגיון הפשוט אומר כי כדאי לצבור ימי מחלה לכל צרה שלא תבוא, כיוון שאין לדעת מתי תצטרכו אותם. על פי החוק, לצבירת ימי המחלה יש גם חיזוק מבחינה כלכלית.
לכל עובד מגיעים 18 ימי מחלה בשנה, כאשר על היום הראשון הוא לא מקבל החזר, על היום השני והשלישי הוא מקבל החזר של מחצית מהסכום עבור כל יום, והחל מהיום הרביעי העובד מקבל תשלום מלא עבור כל יום מחלה.
שמונה ימי מחלה מגיעים לכל עובד שיש לו ילד מתחת לגיל 16, בגין מחלתו של הילד ובתנאי שההורה השני עובד בימים אלו.
את ימי מחלה ניתן לצבור ולהעביר משנה לשנה כל עוד אתם באותו מקום עבודה, אבל כנראה לא מדובר בפתרון אותו חיפשתם עבור חופשת קיץ, כיוון שלקיחת חופשת מחלה מבלי שישנה מחלה אמיתית של העובד עצמו, הילד או בן משפחה קרוב – בהתאם לתנאים שמגדיר החוק, עלולה להיחשב להתחזות ולהביא עמה השלכות לא נעימות על מקום העבודה.
דרך אחרת לנסות למצוא פתרון לימי החופש הגדול הוא שימוש בימי החופש שצברתם. לכל עובד מגיעים ימי חופשה בהתאם לוותק שלו במקום העבודה, להיקף שעות העבודה שלו ולסוג העבודה שהוא מבצע. את ימי החופשה יכול העובד לצבור ולבקש לצאת לחופשה מרוכזת במועד מסוים, אך המעסיק לא חייב לאשר אותם במועד המבוקש והדבר נתון להחלטתו.
אז מה עושים עם הילדים בחופשת הקיץ?
אם חופשת מחלה אינה אפשרות אלא אם כן ישנה מחלה אמיתית, ואם גם שימוש בימי החופש שלכם נתון לחסדיו של המעסיק, כיצד הורים מסתדרים עם החופשה הארוכה?
האם זכויות העובד לא כוללות פתרון לבעיה הידועה כל כך של החופש הגדול? ראשית, חשוב לציין שהבעיה אכן ידועה ומוכרת, ולמרות שהמדינה לא מייצרת פתרונות קבועים בחוק לתקופה זו של השנה, במקומות עבודה רבים, גדולים יותר או פחות, לוקחים אותה בחשבון ובאים לקראת ההורים בעניין ניצול ימי החופש.
מה מציעים מקומות העבודה להורים?
מקומות עבודה רבים מציעים בנוסף לכך גם פתרונות יצירתיים נוספים שבאים לקראת ההורים כמו האפשרות להביא את הילדים יחד איתכם לעבודה, כולל – במקומות עבודה מסוימים – הפעלות מיוחדות לילדים במקום העבודה עצמו. ישנם גם מקומות עבודה המציעים קייטנות מיוחדות לילדי העובדים במחירים נמוכים על מנת להקל על ההוצאות של ההורים.
רבים מהמעסיקים, חלקם גם הורים בפני עצמם, מתוך הבנה לליבם של ההורים ולעוצמת המתחים והסטרס שתקופת הקיץ מביאה עמה, מייצרים בזמן החופשות ימי גיבוש או ימי כיף המתאימים לכל המשפחה. ימים מסוג זה מאפשרים מצד אחד פתרון לילדים יחד עם הוריהם, ומצד שני מהווים פעילות מהנה וניקוי ראש לעובדים עצמם.
לקראת חופשת קיץ, על מנת לעבור אותה בשלום ולדעת כיצד לנצל את זכויות העובד המגיעות לכם על פי חוק, אפשר וכדאי לגשת לייעוץ מקצועי של עורך דין לדיני עבודה.
בייעוץ מסוג זה תוכלו לקבל את כל הפרטים הדרושים לכם על מנת לעבור את חופשת קיץ עם ניצול חכם של כל הזכויות העומדות בפניכם, ואף לקבל פרטים חשובים באופן כללי כמו ניצול נכון של חופשת מחלה, כמה ימי חופש מגיעים לכם בשנה ועוד.
עו"ד דיני עבודה אורנה שמריהו היא עו"ד בתחום דיני עבודה, ואיתה תוכלו להבין בדיוק מה מגיע לכם, וכיצד לממש זאת בחכמה.
0 / 5. 0