facebook image

שימוע לעובד לפני פיטורים

לייעוץ דיני עבודה ללא התחייבות
השאירו פרטים

האם עובד שקיבל מכתב שימוע לפני פיטורים בהכרח ימצא עצמו מפוטר? לא תמיד. בדרך כלל המכתב מוגש מבעוד מועד כדי לאפשר לעובד להיערך מראש לקראת שיחת שימוע לעובד, בה עליו לנמק את הסיבות שבגינן הוא צריך להמשיך להיות מועסק בחברה.

שימוע לעובד הוא לא המקום לומר שיש משכנתא לשלם ופיות להאכיל, אלא לנמק באופן מקצועי ואובייקטיבי מהי תרומתו של העובד לחברה וכיצד הוא מתכוון להמשיך לבצע את עבודתו כמצופה ממנו, ולהצליח בה.

סיבות נוספות לביצוע שימוע לפני פיטורים

גם אם הם לא יודו בזה, פעמים רבות המעסיקים מתלבטים איזה עובד לפטר עקב צמצומים, ואם הם נוקשים יותר, הם בסך הכל רוצים לבחון עד כמה העובד מוכן להילחם על המשרה שלו. נכון, זה לא הצעד הכי הוגן ומעסיקים שונים מנהלים עובדים בדרכים שונות, אך פיטורי עובדים חייבים להיעשות רק בדרך חוקית אחת, ופיטורים ללא שימוע היא לא אחת מהן.

חוששים שפגעו בזכויותיכם? פיטרו אתכם מבלי לערוך באופן תקין שימוע לפני פיטורין? משרדנו זמין לבחון זאת בשבילכם, צרו קשר ואנו מתחייבים לתת לכם שירות מהיר ויסודי, כי דיני עבודה הם המומחיות שלנו!

על פי ההלכות סמכותו של מעביד לפטר עובד כפופה למגבלות שבחוק, לדוגמא – איסור פיטורי עובדת בהריון ללא אישור הממונה על חוק עבודת נשים; איסור פיטורים מחמת הפלייה כאמור בחוק שוויון הזדמנויות בעבודה ועוד.

בשנים האחרונות הפסיקה הוסיפה והטילה על מעסיקים הן במגזר הציבורי והן במגזר הפרטי את החובה ליידע מראש את העובד על פיטוריו, לנמק את סיבת הפיטורים ולקיים הליך שימוע שבמסגרתו יאפשרו לעובד להשמיע את טענותיו טרם מתקבלת החלטה בעניינו – החלטה שעשויה לפגוע בהעסקתו, להביא לפיטוריו ובמידת הצורך להעניק תשלום פיצויי פיטורים.

מעסיקים אשר אינם עורכים שימוע לעובדים טרם הפיטורים חשופים לתביעות משפטיות, שלעיתים הפיצוי הכספי אשר ניתן לעובד שפוטר ללא שימוע הינו בין משכורת אחת ועד 12 משכורות.

להלן בקצרה כמה נקודות לביצוע הליך שימוע לעובד כדין

1.שליחת מכתב לעובד ובו פירוט הנימוקים והטענות שבבסיס שקילת אפשרות פיטוריו
2.המכתב והחומר הרלבנטי יישלחו או יועמדו לרשות העובד, זמן סביר לפני קיום שימוע לעובד, על מנת ליתן לעובד להיערך לשימוע
3.בישיבת שימוע לפני פיטורין יש לשמוע את העובד "בלב פתוח ובנפש חפצה" ואת טענותיו בפתיחות ולא כדי לצאת לידי חובה
4.במהלך שימוע יש לערוך פרוטוקול ובו תרשומת מהלך השימוע
5.לאחר שימוע לעובד על מקבל ההחלטה האם לפטר את העובד לשקול את כלל החומר שבפניו, ובמידה והוחלט לפטר את העובד, על ההחלטה להיות בכתב ומנומקת.
שימוע לעובד
שימוע לעובד, צילום: שאטרסטוק

כך צריך להתבצע שימוע לפני פיטורים בישראל

על פי החוק היבש בישראל, שהמעסיקים אמורים ליישר איתו קו, בכל מקרה שמתעורר בו רצון לפטר עובד – המעסיק חייב לקיים לו שימוע לפני פיטורין. מטרת השימוע, כאמור, היא לאפשר לעובד להבין מהן הסיבות שבגינן מעוניינים לפטר אותו (חשוב שהסיבות יהיו נקודתיות – אירועים שהתרחשו וכדומה – ולא כלליות או בלתי מנומקות) ולהעלות מצידו טיעונים בעד המשך ההעסקה שלו. אם יש מסמכים רלוונטיים לפיטורים, חייב המעסיק להראות אותם לעובד. העובד רשאי לגשת לשימוע כשהוא מיוצג על ידי עורך דין או לחלופין נציג מועד העובדים, אם פועל במקום ועד.

החוק בישראל בוחן גם את מידת ההוגנות של התהליך. המטרה בשימוש איננה רק לצאת לידי חובה, כך שמי שקיבל כבר החלטה אבל עורך שימוע כי "חייבים לערוך שימוע" חוטא, למעשה. אם אחד מהתנאים הנדרשים לקיום שימוע הוגן אינם יכולים להתקיים, יש לדחות את המועד שלו. השימוע צריך להיערך באופן מסודר, בשיחה פרונטלית. מבחינה טכנית אפשר להודיע לעובד על הפסקת העבודה שלו בשלב ראשון באמצעות שיחת טלפון או הודעת SMS, אבל אלה אינם צריכים להיות תחליף לאותו שימוע הנערך בדלתיים סגורות.

שימוע לפני פיטורים
שימוע לפני פיטורין

עריכת פרוטוקול של ישיבת השימוע והחלטה סופית

היתרון בעריכת פרוטוקול הוא שיש תיעוד לטענות של כל הצדדים – גם של העובד וגם של המעסיק. בסיום ישיבת השימוע, עותק מן הפרוטוקול יינתן לעובד. במידה והוחלט על פיטורים, יש להוציא לעובד מכתב פיטורים.

בזכות מכתב הפיטורים, העובד יהיה זכאי למימוש זכויותיו הן בתקופת האבטלה והן כאשר ימצא עבודה חדשה.

במידה וקיבלתם מכתב פיטורים מבלי שהמעסיק ערך לכם שימוע מסדור כחוק, קראו את המאמר שנקרא – מכתב פיטורים ללא שימוע.

אז איך עושים הליך שימוע לפני פיטורים נכון?

יש לציין כי שדה המשחק של שימוע לעובד לפני פיטורים אינו פשוט להבנה כלל. החוק אינו חד משמעי והנסיבות הספציפיות של כל מקרה משחקות תפקיד. המלצה מועילה היא לא לצאת לדרך בלי לפנות לעורך דין הבקיא בתחום דיני עבודה לקבלת ייעוץ, הדרכה וסיוע ראשוני.

מה קורה במצב בו העובד אינו מעוניין בהליך שימוע לפני פיטורים?

לשימוע בעל פה או שימוע בכתב. למען הסדר הטוב, יש לציין זאת בפרוטוקול וכמו כן לקבוע שההחלטה התקבלה על בסיס הנתונים שהיו למעסיק וכמו כן למי שהיה שותף להחלטות שלו.

מהו מועד מסירת הזמנה להליך שימוע ושימוע בכתב?

על מנת שהליך שימוע בכתב יבוצע בצורה הנכונה ביותר עם מינימום פגיעה בעובד, על המעסיק למסור לו הזמנה לשימוע תוך זמן סביר. כך העובד יוכל גם הוא להכין מבעוד מועד את הטענות שלו כנגד הנימוקים שהוצגו בהזמנה לשימוע.

מהו שימוע בכתב?

קיימים שני סוגים של שימועים - שימוע בעל פה ושימוע בכתב. במידה והעובד בוחר בשימוע בכתב, הוא יצטרך לכתוב את טענותיו במכתב מסודר ולהגיש אותו למעסיק. בגדול, ההמלצה היא דווקא לבחור בשימוע בעל פה, כי אז ניתנת האופציה להשמיע את הטענות בעל פה.

איך מתנהל הליך שימוע לפני פיטורין?

כפי שהוזכר לעיל, העובד יגיע להליך עם נציג מטעמו. הוא ישמיע את טענותיו. המעסיק לא רשאי לקבל החלטות במהלך הליך השימוע או בפני העובד ומדוע? כי במידה והעובד ישמיע טיעונים משכנעים וטובים, יכול להיות שדעתו של המעסיק תשתנה ובהתאם לכך העובד לא יפוטר.

האם ניתן לפטר עובד ללא שימוע?

יש לא מעט סיבות שעשויות להביא לכך שעסק מסוים יבחר לפטר את אחד העובדים שלו, וחלק מהסיבות הללו לגיטימיות לחלוטין. מה שלא בהכרח חוקי הוא האופן שבו נערכים הפיטורין. המציאות בישראל מראה שיש מקרים רבים שבהם מוחלט לפטר עובד בלי לתת לו את אחת הזכויות הבסיסיות ביותר במסגרת דיני עבודה במדינת ישראל – הזכות לעבור שימוע שבמסגרתו יוסברו לו הנימוקים לרצון לפטר אותו ותינתן לו אפשרות להעלות טיעוני נגד.

האם אי קיום שימוע הוגן לעובד הוא עילה לפיצויים?

פגיעה בזכות העובד לשימוע הוגן טרם פיטוריו היא עילה לעונשים המוטלים על המעסיק. למרות זאת, המציאות מראה שמעסיקים רבים אכן חוטאים בכך: בחלק מהמקרים הדבר קורה ללא פגיעה במעסיק וללא עונש שמוטל עליו (בעיקר כאשר העובד אינו מודע לצורך בשימוע), בעוד שבאחרים כן מוחלט על עונש הולם. כך, למשל, מעסיק (חברת יפעת בע"מ) אשר פיטר עובדת במהלך חופשת המחלה שלה, בלי לקיים לה שימוע, חויב בשנת 2011 להעניק לעובדת המפוטרת פיצוי גדול בדמותן של שבע משכורות חודשיות וכן הוצאות משפט בגובה של 10,000 ש"ח. במקרה אחר, הקנס על חברת כוח האדם שפיטרה תצפיתן ברכבת ישראל ללא שימוע היה פיצוי של שלוש משכורות.
יתכן בהחלט יהיה מצב שבו הנסיבות הספציפיות של המקרה יביאו לביטול של פיטורי העובד, על כל המשתמע מכך.

לאילו דגשים רצוי להתייחס כאשר יש שימוע?

מו כן, חשוב לציין בפני העובד, שיש לו את הזכות המלאה להעביר טיעונים וראיות בכתב למעסיק. מעבר לכך, העובד רשאי להביא איתו לשיחת השימוע את נציג ועד העובדים של מקום העבודה או איש/אשת מקצוע המתמחים בתחום כמו, עו"ד דיני עבודה אורנה שמריהו.

4.7 / 5. 34

שיתוף:
צרו קשר
דילוג לתוכן