facebook image

כמה פיצויים מגיע לי אם התפטרתי?

פיטורים, לרוב, אינם מצב נעים. אדם שהתפטר מעבודתו מאבד לא רק את המשכורת גופה שקיבל עד להתפטרות, אלא – במקרים רבים – גם את היציבות התעסוקתית והכלכלית שהייתה לו עד לרגע ההתפטרות. לפעמים, ייקח זמן עד שישתלב בעבודה חדשה ואף יגיע לרווחים.

כאשר מעסיק מפטר את עובדיו ובכך גורם להם בעצמו לאבד את פרנסתם, במרבית המקרים הוא יידרש לשלם להם פיצויי פיטורים, בין אם כסכום אחד שיחושה ובין אם באמצעות סכימת ההפרשות החודשיות לפיצויי פיטורין שהצטברו לאורך תקופת עבודתו של העובד. עם זאת, בנסיבות מסוימות, שיפורטו להלן, גם עובדים שהתפטרו מיוזמתם יזכו לפיצויי פיטורין על פי חוק. המקרים הללו ואופן חישוב הפיצויים בפועל יפורטו במאמר זה.

כיצד ניתן לחשב כמה פיצויים מגיע לי אם התפטרתי?

החוק העוסק בעניין פיצויי הפיטורין הוא "חוק פיצויי פיטורים, תשכ"ג-1963". ראשית, החוק קובע שאם העובד עבד אצל אותו המעסיק או באותו מקום עבודה במשך למעלה משנה, או במשך שתי עונות למשך שתי שנים אצל עובד עונתי, הוא יהיה זכאי לפיצויי פיטורים בנסיבות המתאימות.

שנית, החוק מבחין בין "עובד במשכורת" ל"עובד בשכר": "עובד במשכורת" הוא עובד שמשכורתו משתלמת על בסיס חודשי או למעלה מכך; "עובד בשכר" הוא עובד שאיננו עובד במשכורת; למשל: עובד שעתי או יומי.

החוק קובע כי כדי לחשב כמה פיצויים מגיע לי אם התפטרתי, אם מדובר בעבודה במשכורת, הפיצוי יחושב על פי שכר חודשי לכל שנת עבודה, כאשר אם את השנה האחרונה לא השלים העובד, הפיצויים יינתנו באופן יחסי לחלק שעבד בו. אם מדובר בעובד בשכר, הפיצוי יחושב לפי שכר שבועיים של עבודה לכל שנת עבודה. אם מדובר בעובד עונתי, הסכום יינתן באופן יחסי אף אם העובד לא השלים שנת עבודה מלאה.

אופן החישוב של שכר העבודה קבוע בתקנות פיצויי פיטורים, שנקבעות ע"י שר העבודה בכפוף לאישורים הרלוונטיים. סעיף 1 לתקנות קובע כי בחישוב שכר העבודה יובאו בחשבון לא רק שכר היסוד, אלא גם תוספות ותק, תוספות יוקר המחיה וכן תוספות משפחה- זאת לצד תוספת מקצועית או מחלקתית, ככל שישנן כאלו.

באלו נסיבות התפטרות תזכה בפיצויי פיטורין?

הנסיבות שבהן התפטרות תזכה בפיצויי פיטורין מפורטות בחוק פיצויי פיטורין: התפטרות בשל מצב בריאותי לקוי; התפטרות לשם טיפול בילד למשך 9 החודשים שלאחר הגעתו, בנסיבות של לידה, אימוץ, פונדקאות או אמנה; התפטרות בשל העתקת מגורים; התפטרות בשל הרעת תנאים בעבודה בנסיבות המתאימות; וסיבות נוספות המפורטות בחוק.

הייחודיות של סעיף 14 או צו הרחבה פנסיוני

עובד שחוסה תחת ס' 14 או, לחלופין, חל עליו צו הרחבה פנסיוני, זכאי להנות מכספי פיצויי פיטורין שנצברו עבורו בקופת הגמל או הפנסיה- ללא תלות בסיבת ההתפטרות.

חשיבותו של עורך דין לענייני פיצויי פיטורין

פיצויי פיטורים הינם דבר מורכב, כפי שניתן לראות לעיל; הם כוללים רכיבים שונים ומשתנים בהתאם לנסיבות סיום העבודה ובהתאם לסוג והיקף המשרה בה עסק העוד. לכן, כדי להבטיח את זכויות העובד, כדאי לפנות לעורך דין לענייני עבודה שימצה את זכויות העובד, יאפשר לעובד להבין בצורה פשוטה כמה פיצויים מגיע לי אם התפטרתי ואף יסדיר את היחסים מול המעסיק, ככל שהוא מוכשר לכך.

משרד עורכי הדין של עו"ד אורנה שמריהו הוא משרד המתמחה בענייני דיני עבודה. עו"ד שמריהו נושאת מטען של שנות ניסיון רבות במגזר הפרטי והציבורי, המתבטא בשירות המקצועי והאנושי הניתן לכל המבקש. אם אתה עובד שהתפטר או מתלבט אם לעשות כן, ושואל את עצמך כמה פיצויים מגיע לי אם התפטרתי או מהו ההליך למימושם, מומלץ לפנות לעו"ד שמריהו ולהבטיח ליווי משפטי מיטבי ואיכותי.

4 / 5. 4

שיתוף:
דילוג לתוכן